lördag 19 maj 2018

Vänersborgs GP (Swe-Cupen)

Vi åker ner till Vänersborg på fredags eftermiddag. Skönt att bara slappna av en kväll ihop och strosa runt i Vänersborg.
Lördag morgon och tävlingsdag. Vaknar som vanligt tidigt, halv sex visar klockan. Försöker att somna om men inser snart att det är lönlöst. Slösurfar lite på plattan i stället och läser några tidningar. Alla med samma mörka rubriker  oavsett om det gäller sport eller inte. Vi vältrar oss i död och olyckor. De flesta rubriker är ju till och med ren lögn för att fånga läsarnas intresse. Nej det får bli frukost i stället.
Dagens tävling är ett Grand Prix lopp som genomförs i centrala Vänersborg. GP är landsvägscyklingens mest publikvänliga tävlingsform. Man kör många varv på en kort bana, 25 minuter plus två varv och varvet tar oftast bara några minuter. GP-lopp är mycket krävande och innehåller hög intensitet från första tramptag. God kurvteknik och snabbt igångdrag är viktigt i denna tävlingsform.
Vi äter frukosten i lugn och ro för det är länge till jag startar. Vi i H-55 startar inte förrän klockan: 12.30. Cyklar bort till startområdet för att hämta nummerlapparna. Cyklar sedan tillbaka till hotellet för att ta det lite piano. Vi är vid starten lite över en timma före starten, Stefan "räkan" dyker också upp.
När signeringen av startlistan är gjort så tar de flesta en varv runt själva banan för att få känna lite på kurvorna. Dags för start. Starten går på gatsten och det är full fart från början. In i första vänster kurvan som förste man och ut på långa rakan. På mitt hjul finns Stefan Kuhl från cykloteket. I slutet av rakan går Stefan om på utsidan, han tar första kurvan till höger  i hög fart. De två nästkommande kurvorna är skarpa som busen och kommer tätt inpå varandra. Båda två går åt vänster och avlöses av en högersväng. Ner för en liten backe och ut på gatsten och en lång vänstersväng. Jag orkade inte hålla Stefans hjul utan var tvungen att slå av lite. Stig Andersson Plate tar över med Krister Bergström på släp. Men Stefan Kuhl kör så hårt att vi orkar inte hålla hans tempo. Den långa rakan på baksidan avlöses i slutet av en åkbar högersväng och två tuffa vänstersvängar och man är ute på start och målrakan. Vi jagar Stefan hela tiden men han är stark idag. Bakom oss har det också spruckit av och jag och Stig samarbetar bra för att hålla undan för dom som jagar oss. Vi märker snart att Kuhl blir oss övermäktig idag så det gäller att ha koll på vad som händer längre bak. När det återstår två varv så frågar jag Stig om han ser några bakom oss, men han svarar att det gör han inte. Jag är ruskigt trött på slutet av sista varvet men också väldigt nöjd med att kunna ta en tredje plats på dagens swe-cup tävling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar